Jadłospis
JADŁOSPIS 02.05-10.05.24
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
02.05 czwartek |
Płatki jaglane na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta z twarogu i jaj ze szczypiorem 50g, ogórek gruntowy 40g |
Makaron muszelka z pesto z cukinii i filetem z kurczaka 160g, |
Zupa pomidorowa z ryżem 200ml | Jabłko |
06.05 poniedziałek |
Płatki jęczmienne na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, twaróg brzoskwiniowy 50g |
Łazanki z kapustą słodką i kiszoną , mięsem 160g Herbata z cytryną i miodem 200ml |
Zupa ziemniaczana 200ml | Mus owocowo-warzywny |
07.05 wtorek |
Kasza manna na mleku z malinami 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta jajeczna z brokułem 50g, papryka czerwona 40g |
Ziemniaki z koperkiem 100g, potrawka z kurczaka 40g/60ml, marchewka z groszkiem 50g, |
Rosół z makaronem 200ml | Melon, kiwi |
08.05 środa |
Kasza kuskus na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta z kurczaka i warzyw 15g, pomidor bez skórki 40g |
Ryż basmati 75g, schab duszony w sosie jarzynowym 40g/60 , surówka z kapusty z papryką i oliwą z oliwek 50g, |
Krem ze szpinaku 200ml | Jabłko, mandarynka |
09.05 czwartek |
Kakao na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, twaróg z ogórkiem i koperkiem 40g rzodkiewka 30g |
Ziemniaki puree 100g, kotlet drobiowy mielony 45g, sałatka z pomidorów ze szczypiorem i jogurtem 50g, |
Krupnik z kaszą jęczmienną 200ml | Ciasteczko owsiane z daktylami |
10.05 piątek |
Herbata ziołowa 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, hummus z ciecierzycy 40g papryka czerwona 40g |
Ziemniaki z koperkiem 100g, ryba zapiekana w sosie śmietanowo-cytrynowym 35g/60ml, kapusta modra duszona z rodzynkami 50g, |
Zupa kalafiorowa z koperkiem 200ml | Banan |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
JADŁOSPIS 13.05-17.05.24
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
13.05 poniedziałek |
Owsianka na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, ser żółty 15g, jajko gotowane 30g, pomidor bez skórki 40g |
Kasza jaglana 75g, gulasz drobiowy z warzywami 30g/60ml, surówka z pory, marchewki i jabłka 50g, |
Biały barszcz z jajem 200ml | Jabłko |
14.05 wtorek |
Kawa inka na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta z łososia i warzyw 45g, ogórek kiszony 40g |
Racuchy drożdżowe z jabłkiem (3 szt), sos jogurtowo-truskawkowy 30ml, |
Krem z marchewki z soczewicą 200ml | Kiwi, banan |
15.05 środa |
Zacierka na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, wędlina drobiowa 15g, sałata, ogórek 30g |
Ziemniaki z koperkiem 90g, gołąbki ”inaczej” w sosie pomidorowym 120g/50 ml, cytrynada z miodem 200ml |
Barszcz czerwony 200ml | Ciastko jaglane |
16.05 czwartek |
Herbata ziołowa 200ml pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta z twarogu ze szczypiorem 40g, rzodkiewka 30g |
Makaron muszelka 75g, gulasz wołowy po meksykańsku 35g/60ml surówka z buraczków i jabłka z oliwą 50g, |
Zupa wiedeńska 200ml | Koktajl mleczny z bananem i malinami 150ml |
17.05 piątek |
Płatki kukurydziane na mleku 200 ml pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta jajeczna z zielonym groszkiem 40g, papryka czerwona 40g |
Ziemniaki puree 100g, udziec z indyka w sosie własnym 30g/60ml, bukiet warzyw gotowany na parze 50g, |
Zupa pomidorowa z makaronem 200ml | Melon, pomarańcza |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
JADŁOSPIS 20.05-24.05.24
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
20.05 poniedziałek |
Płatki owsiane na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, twaróg truskawkowy 50g |
Kasza bulgur 75g bitki schabowe w sosie ziołowym 35g/60ml, mizeria z rzodkiewką i jogurtem 50g, |
Zupa jarzynowa 200ml | Sok owocowo-warzywny 150ml, Chrupki kukurydziane |
21.05 wtorek |
Płatki orkiszowe na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, jajecznica na parze ze szczypiorem 50g, pomidor bez skórki 40g |
Ziemniaki z koperkiem 100g, pulpety drobiowe ze szpinakiem w sosie śmietanowym 40g/50ml, surówka z marchewki i jabłka z brzoskwinią 50g, |
Kapuśniak z młodej kapusty 200ml | Banan |
22.05 środa |
Kasza kukurydziana 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasztet warzywny z soczewicą 40g ogórek kiszony 40g |
Makaron w sosie bolońskim z mięsem i świeżą bazylią 150g, |
Zupa krem z białych warzyw 200ml | Jabłko, wafelek ryżowy |
23.05 czwartek |
Herbat owocowa 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, filet z indyka pieczony w ziołach 30g, sałata lodowa |
Naleśniki z twarogiem waniliowym 150g, sos jogurtowy z jagodami 60ml, |
Zupa ogórkowa 200ml | Marchewka, czerwona papryka |
24.05 piątek |
Ryż na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta z twarogu i wędliny 50g rzodkiewka 40g |
Ziemniaki z koperkiem 100g, ryba gotowana w sosie greckim 35g/80ml, |
Zupa koperkowa z lanymi kluskami 200ml | Gruszka |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
JADŁOSPIS 27.05-31.05.24
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
27.05 poniedziałek |
Kasza manna na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta jajeczna z rzodkiewką i szczypiorem 40g, pomidor bez skórki 40g |
Ricotto warzywne z filetem z indyka 180g, ogórek małosolny 50g |
Zupa z zielonej fasolki 200ml | Jabłko , biszkopt |
28.05 wtorek |
Herbata owocowa 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta z ciecierzycy, czosnku i oliwy 40g, papryka czerwona 40g |
Ziemniaki z koperkiem 90g, pieczeń mięsna w sosie pomidorowym 35g/50ml, brokuł gotowany na parze 50g |
Krupnik z kaszą jaglaną 200ml | Jogurt naturalny z musem malinowym |
29.05 środa |
Płatki ryżowe na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta z twarogu z marchewką i papryką 40g |
Kasza gryczana 75g Gulasz z szynki w sosie jarzynowym 40g/60ml surówka z ogórka kiszonego i buraków z oliwą z oliwek 50g |
Barszcz ukraiński 200ml | Banan |
31.05 piątek |
Kakao na mleku 200ml pieczywo mieszane z masłem 75/5g, ser żółty15g, jajko gotowane 30g sałata masłowa, ogórek gruntowy 40g |
Ziemniaki z koperkiem 100g, pulpet rybny w sosie pietruszkowym, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i szczypioru 50g |
Zupa pomidorowa z makaronem 200ml | Nektarynka |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.