Jadłospis

 PLAN ZYWIENIA NA LIPIEC 2021.

​​​​
JADŁOSPIS  -26-30/07.2021r.
DNI TYGODNIA            ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
26.07. poniedziałek Owsianka na mleku z morelami
Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarogu z ogórkiem zielonym, sałata
Kasza bulgur z sosem węgierskim
Kompot jagodowy
Zupa brokułowa
Jabłko
27.07. wtorek Płatki jęczmienne na mleku
Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna z łososiem, pomidor bez skórki
Ziemniaki z wody, pulpet wieprzowy w sosie paprykowym, sałata ze śmietaną
Kompot wieloowocowy
Zupa z cukinią i makaronem
Arbuz

28.07. środa Kawa inka
Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, wędlina, ogórek zielony
Puree ziemniaczane z kurkumą, gulasz z piersi kurczaka w sosie majerankowym, mizeria ze świeżych pomidorów
Kompot z czarnej porzeczki
Kapuśniak
Papryka kolorowa, kalarepa, marchewka- mix warzyw do schrupania
29.07. czwartek Płatki orkiszowe na mleku
Pieczywo mieszane, masło, polędwica wp. (własny wyrób), papryka ogórek zielony, sałata
Makaron kokardka z truskawkami, brzoskwiniami i twarogiem
Kompot wieloowocowy
Zupa rybka pływa
Arbuz

30.07. piątek

Kasza manna z borówkami
Pieczywo mieszane, masło, jajecznica na parze ze szczypiorkiem, papryka czerwona
Warzywne curry na bazie ciecierzycy z ryżem parabolicznym
Kompot wiśniowy
Zup ogórkowa z koperkiem Ciasto ucierane z owocami (własny wypiek), sok jednodniowy

Dzieci mają dostęp do herbaty (owocowej, ziołowej, czarnej słomkowej), wody niegazowanej, mineralnej,  która podawana jest z sokiem z cytryny, liściem mięty, ewentualnie świeżej bazylii (sezonowo).
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).